Panagia - Thassos - Grecia

Panagia (Greek: Παναγία) e un mic oraşel foarte bine conservat ce se află în insula Thassos din Grecia. Străduţe mici.. verdeaţă multă, situat cu vreo 11 kilometri înainte de a ajunge în Skala Potamia.. şi puţin mai mult de atât din Limenas până aici.. pe un drum şerpuit.
Numele de Panagia semnifica "Maica Domnului, Mama lui Isus" o semnificaţie folosită de biserica ortodoxă.
Numele din perioada bizantină al satului era Anastasion. Un orăşel curat şi cu multă apă peste tot. Un avantaj este faptul că este la drum ceea ce îl menţine foarte bine având mereu turisti.
O tavernă foarte faină chiar din centrul oraşului, unde vă recomand să mergeţi dacă sunteţi în zonă. Mâncarea este execelentă şi calitatea serviciilor la fel. Acolo am mâncat cred ca cea mai mare porţie de pui ;)
Şi nici preţurile nu sunt exagerate, în sensul că mai totul se învârte în jur de 6-7 euro.. ceea ce nu este foarte mult când vine vorba de Grecia. Plăcut a fost că ni s.a adus şi apă la masă fără să cerem. Și nu, nu am fost taxați!
Orăşelul este cu adevărat ceva spectaculos.. mai ales pentru a admira casele cu arhitectură grecească. Nouă ne-a făcut mare plăcere să rătăcim pe străduțe, mai ales că la final de sezon nici nu ne omora temperatura și străduțele erau golașe.
Magazinul de suveniruri din centru de asemenea este un magazin tare fain.. ce ar fi mai bine să fie evitat de cei care sunt maniaci de cumpărături.
Eu una am dat năvală în raftul cu brăţări. E frumos că majoritatea lucrurilor sunt făcute manual şi sunt mai deosebite faţă de ce găseşti în general.
Uneori mai vezi şi câte un localnic rătăcit la o plimbare. Probabil evadaseră și ei către marile orașe. Eu cel puţin am văzut mai mulţi turişti.
După cum ziceam, apa este ceva important în micul oraş. E ceva liniştitor şi plăcut să stai pe margine şi să auzi în fundal zgomotul apei.
O vedere mai de aproape
drumul care duce spre izvor şi implicit spre biserică
această este o vedere de deasupra izvorului.. de aici vine apa.
alt unghi.. acelaşi pod
Pentru a vedea toate articolele din Thassos click aici.

Comments