Nessebar Burgas Bulgaria

Nessebăr, cunoscut în vechime drept Mesembria, este în momentul de faţă o importantă staţiune bulgărească la Marea Neagră.
intrarea in mica peninsulă unde se află vechiul oraş
pe drumul către peninsulă
Simbolul oraşului. Moara ce apare pe toate vederile şi în prezentările despre staţiune.
Nessebăr este considerat uneori „Perla Mării Negre” sau chiar „Dubrovnikul bulgăresc”. Este un oraş-muzeu ce s-a definit pe parcursul a 3 milenii de istorie mereu în schimbare.
Cunoscut iniţial sub numele de Menebria, o aşezare tracă, oraşul a devenit o colonie grecească când dorienii din Megara s-au aşezat aici, în secolul al şaselea î. Hr, şi a devenit un important centru de comerţ şi rival al Apolloniei (Sozopol).
Nessebăr a rămas singura colonie dorică de pe coasta Mării Negre, celelalte colonii purtând pecetea stilului Ionic.
Rămăşiţele din timpul erei elene includ acropola, un templu al lui Apollo şi o agoră. În partea nordică a peninsulei încă se mai poate observa un perete, ce făcea parte din fortificaţii.
Monede din bronz şi argint au fost bătute în oraş încă din secolul al V-lea î.Hr., iar cele din aur două secole mai târziu.
Oraşul Nessebăr a căzut sub dominaţie romană în anul 71 î.Hr., însă a continuat să se bucure de anumite privilegii, precum dreptul de a-şi bate în continuare moneda.
Mai mult, oraşul Neseebăr a fost una dintre cele mai mari cetăţi din Imperiul Bizantin de după secolul al V-lea.
Pentru cetatea Nessebăr s-au luptat bizantinii şi bulgarii, timp în care a fost capturată şi incorporată Primului Imperiu Bulgar în 812 de către Khan Krum, după două săptămâni de lupte, doar pentru a fi cedat înapoi Imperiului Bizantin de către Knyaz Boris I în 864 şi recucerit de fiul său, ţarul Simeon Cel Mare.
Coloanele sunt pur şi simplu captivante..
..şi extrem de bine păstrate chiar şi după atâţia ani
În timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar, Nessebăr a fost contestat de forţele bulgare şi bizantine şi s-a bucurat de prosperitate sub ţarul Bulgariei Ivan Alexander (1331 – 1371), până a fost cucerit de cruciaţii conduşi de Amadeus VI în 1366. Versiunea slavă a numelui, Nesebar sau Mesebar, a fost atestată din secolul al 11-lea.
Monumentele din Evul Mediu includ o episcopie veche, Vechea Mitropolie, o bazilică fără naos, Biserica Fecioarei din secolul al 10-lea şi o episcopie din secolul al 11-lea numită Noua Mitropolie.
În secolele 13 şi 14 au fost construite bisericii remarcabile precum: Sfântul Teodor, Sfânta Parascheva, Sfântul Mihail şi Gavriil.
Turcii au ocupat oraşul Nessebăr în anul 1453, an ce a marcat declinul său, însă moştenirea sa arhitecturală s-a păstrat şi s-a îmbogăţit în secolul al 19-lea prin construcţia de case din lemn în stilul tipic al caselor de pe coasta bulgară a Mării Negre.
După eliberarea Bulgariei de sub dominaţia otomană (1878), Nessebăr a devenit parte a provinciei otomane autonome, până când s-a unit cu principatul Bulgariei (1886).
În secolul al 19-lea, Nessebăr era un oraş mic de pescari greci şi de crescători de viţă-de-vie, dar s-a dezvoltat ca o staţiune importantă de pe coasta Mării Negre.
Plajele te îmbiau de zor deşi majoritatea erau din cele cu bolovani la mal, dar apa caldă era un argument potrivit pentru a te convinge.
După anul 1925 a fost construită o nouă parte a oraşului, iar centrul istoric vechi a fost restaurat.
În zilele noastre, Nessebăr este una dintre cele mai vestite staţiuni pentru turiştii străini, fiind cunoscut pentru spiritul său antic şi pentru rămăşiţele bine păstrate din străvechi vremuri.
Potrivit legendelor, bisericile din Nessebăr sunt nu mai mult, nu mai puţin de 41 la număr, ceea ce înseamnă că este aşezarea cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor. Unul dintre cele mai vechi sanctuare este Bazilica, construită la începutul secolului al 5-lea.
Pe lângă bisericile bine păstrate, pot fi observate şi rămăşiţele zidurilor fortăreţei, străzile pavate în stil roman şi elen, fortificaţiile din diferite epoci, dar şi alte clădiri administrative sau de alt gen.

o bucătică din portul din Nessebăr
un unghi mai wide pentru a admira portul
Nessebăr este acum un fel de staţiune mai "de fiţe". Fiind lipită de Sunny Beach, este destul de populată de români, cât şi de alte naţii mai exotice, precum nordicii.
M-au distrat aici multitudinea de meniuri bilingve. Fiecare restaurant mai impunător afişa steguleţele tării în care avea disponibil meniul.
la plimbare pe micile străduţe din orăşel
Preţurile, chiar daca erau mai ridicate decât în Burgas, tot erau mai ieftin decât in Bucureşti, deci perfecte pentru o vacanţă!
Din păcate, nu am văzut mulţi doritori care să viziteze Muzeul de Etnografie.
Cel puţin în aceea zi, noi am fost primii vizitatori deşi era cam ora 14. Şi doamna de acolo ne-a povestit că nu sunt mulţi cei care calcă pragul muzeului.
Intrarea în mod normal este de 4 leva iar reducerea pentru studenţi este de 2 leva. Este un muzeu foarte mic, dar frumos şi cochet.

Comments

Dungha said…
frumos istorisit!
Multam fain! :) Ma bucur tare mult de vizita.